En underskov af hjælp og gratis

Fanefjord Skov, Møn

Jeg er blevet selvstændig. Har oprettet konsulentvirksomheden Rald & Co. Og har i processen mødt en helt utrolig åbenhed og støtte.

Det hele begyndte med kaffemøder. Jeg var egentlig i markedet efter mit næste lønmodtagerjob, og netværkede derfor på den store klinge. Her mødte jeg den første tsunami af hjælpsomhed. Døre blev åbnet og kaffe skænket af venner, bekendte, bekendtes bekendte og nogle helt ukendte. Jeg fik indsigt i et utal af brancher og et hav af spændende arbejdsudfordringer. Jeg spurgte, de fortalte og jeg fik altid god sparring på min egen situation.

Det var spændende, men også krævende og jeg savnede lidt et holdepunkt. En base. Her trådte John fra det digitale kommunikationsbureau Operate til. Vi kendte hinanden fra gamle dage og diverse samarbejder gennem tiderne. Jeg fik lov til at låne et skrivebord hos dem på Nørrebro, og blev mødt af en åben og imødekommende nysgerrighed fra medarbejderne, som jeg ikke har oplevet ret mange steder. Et par gange om ugen sad jeg på bureauet og arbejdede med mine egne ting.

En dag, under et kaffemøde ude i byen, var der en , der spurgte: ”Har du lyst til at byde på en opgave hos os? Vi skal have udarbejdet en strategi for en kommunikationsindsats.” Jeg greb chancen. Bød på opgaven sammen med Operate. Fik opgaven og løste den i samarbejde med nogle virkelig dygtige konsulenter fra bureauet. Det var meget lærerigt, og en fantastisk introduktion til livet som rådgivende konsulent.

Jeg deltog også i diverse gratis morgenmøder rundt omkring. Der er masser af bureauer, der afholder faglige arrangementer, hvor de øser af deres viden og metoder. Ligesom der er en sand overflod af selvstændige, som skriver e-bøger til gratis download. Kvaliteten er lidt blandet, men udbuddet er stort, og muligheden for at blive klogere og lære et par fif er overvældende. Selvfølgelig er det et markedsføringsstunt. Man giver noget fagligt væk helt gratis, får opmærksomhed og så sikkert nye kunder på sigt. Men det synes jeg er helt reelt. Og en gavmild form for markedsføring, som jeg er stor tilhænger af.

Faktisk kan man, som nystartet selvstændig, nå rigtig langt på skuldrene af alle andres gratisydelser. Tag for eksempel regnskabsprogrammet Dinero, som holder styr på alle dine bilag og momsafregningen. Eller hjemmesiden webdesigner.dk, som udførligt guider dig igennem processen med at skabe din egen hjemmeside i Wordpress. For slet ikke at tale om det store kollektive fællesskab på virk.dk og skat.dk, som med et godt blik for nystartede selvstændiges behov guider en igennem en perlerække af webinarer og vejledninger.

Jeg skal dog indrømme, at jeg har købt pro-versionen af Dinero og hyret den dygtige webkonsulent Rikke Charlotte Perriard til at hjælpe mig med min hjemmeside. Blandt mange gode hjælpsomme råd jeg har fået, var der et der lød: køb dig fra det, du ikke selv er god til, så du kan koncentrere dig om det, du er bedst til.

Og apropos gode råd. En dag opdagede jeg ved et tilfælde et opslag på LinkedIn fra Eva Jakobsen, som har været selvstændig konsulent i mange år. Hun fejrede sit 10års jubilæum ved at udlodde en dag med gratis sparringer. Hun tilbød at give gode råd til nystartede konsulenter baseret på hendes egne erfaringer. Imponerende! Jeg sprang på og fik nogle ualmindelige gode fif og endnu en oplevelse af hjælpsomhed i metermål uden krav om noget retur. 

Men faktum er jo også, at hvis du giver, så får du. Det er egentlig gammel visdom, og noget jeg i den grad oplever i mit nye liv som selvstændig. Tag for eksempel de mange kontorfællesskaber, office hubs m.m. der pibler frem i disse år. Nogle af dem er skrivebord-stol-og-kaffemaskine abonnement, men rigtig mange af dem har fokus på at skabe fællesskaber, hvor folk kan have glæde af hinandens fagligheder, indgå i partnerskaber og meget mere. Jeg har selv valgt fællesskabet ”Klub” i Linnésgade 25 tæt på Nørreport. Noget jeg forventer mig rigtig meget af.

Nu er jeg så her. Har fået designet et logo, bygget en hjemmeside, stillet skarpt på mine første rådgivningskoncepter og vigtigst af alt landet de første fantastiske kunder. Og jeg siger jer, intet slår den gode fornemmelse af at levere til en tilfreds kunde.

Jeg har kaldt min virksomhed Rald & Co, fordi jeg har en ambition om at samarbejde med andre om at løse forskellige opgaver. Jeg kan godt lide, det der sker, når man er to eller flere om at løse et problem. Jeg synes næsten altid, at produktet bliver skarpere og bedre. Jeg kommer også til at fortsætte mine netværksaktiviteter. Den rigdom af sparring og input, jeg har oplevet indtil videre, vil også være guld værd for en lille nystartet virksomhed.

Så hvis du har lyst til at drikke en kop kaffe, så hold dig ikke tilbage. Jeg er i markedet for nye dialoger og nye indsigter. Og hvis du overvejer at gå selvstændig, så giver jeg hjertens gerne en kop kaffe i Klub og deler ud af mine erfaringer fra det første halve år med CVR nr. Jeg har fået så meget, og giver gerne noget retur til andre.  

Kommunikation, Ledelse og netværk