Nytårsforsæt 2020: Fortæl selv din historie

Computerskærm med visning af hjemmesiden rald.dk

Mit første år som selvstændig har været en god og udfordrende vandring op ad en stejl læringskurve. Rigtig meget har været helt nyt, men andet har været gammel lærdom, som er blevet fundet frem og pudset af. En af de gamle travere, der har meldt sig igen og igen, er: Tag teten og fortæl din egen historie. Ellers er der andre, der sætter dagsordenen for dig og din virksomhed.

Det er ikke rocket science. De fleste ved det godt, sådan rent teoretisk. Men jeg har det seneste år oplevet, hvordan rigtig mange lukker sig om sig selv, drukner i interne procedurer og bare ikke lige når at løfte hovedet i hverdagen. De gode historier bliver ikke fortalt, og pludselig sker der noget uventet, og så er det måske for sent eller bare virkeligt op ad bakke.

Et godt eksempel

Øjvind Hesselager er en af de personer, der har forstået budskabet. Som chefredaktør på Journalisten var han fandenivoldsk, kvik på tasterne og havde et skarpt blik for den gode historie. Så fratrådte han sin stilling. Den situation er altid vanskelig. Men i stedet for at dukke sig og kravle i skjul, så skrev han. Han begyndte at skrive dagbog på de sociale medier og fortalte sin egen historie relativt hudløst og ærligt.

Seks måneder senere var han ny ansvarshavende chefredaktør på Bornholms Tidende.

Om det var et nøje gennemtænkt strategisk valg fra Øjvinds side, eller bare sådan han er, det ved jeg faktisk ikke. Men det virkede. Hans fortælling kunne let været blevet den om en tidligere chefredaktør, som var lidt for svær at styre, og som nu var gået til den evige glemsel. I stedet demonstrerede Øjvind igen og igen sin flydende pen, sit sociale sindelag og sit ukuelig gå på mod.

Jeg følger stadig Øjvind på de sociale medier. Og han fortsætter med at fortælle sin egen historie. Post for post, især på Facebook og Twitter, åbner han nu vores øjne for Bornholm. Stedet med avisen, som beskæftiger sig med det, der er vigtigt og betyder noget for bornholmernes hverdag. Øjvind bliver en god ambassadør for Bornholm, Bornholms Tidende og sig selv, ganske enkelt fordi han vælger at tage aktiv styring på sin egen fortælling personligt og professionelt.

Mindre kan gøre det

Fortællingen om Øjvind kan tjene til inspiration for andre. Mange flere chefer, virksomhedsejere og andre ambitiøse personer kunne med fordel aktivt fortælle deres egen historie. Ikke sådan forstået, at alle skal til at skrive hudløse ærlige dagbøger om op- og nedture. Nej, meget mindre kan gøre det. Men bare det at begynde en velskrevet personlig fortælling om visioner og ambitioner på virksomhedens eller egne vegne, ville være et kæmpe fremskridt.

Når jeg kigger rundt, så ser jeg enkelte fyrtårne, som gør det rigtig godt. Men også stadig en skov af mere eller mindre døde pressemeddelelser og upersonlige kronikker og debatindlæg. Eller jeg ser ligegyldige posts på de sociale medier med tak til den og den for et godt møde eller et godt kursus. Jeg ser også et forudsigeligt #stolt, fordi medarbejderne har passet deres arbejde, tilsat et foto af en person ved en PowerPoint præsentation, et gruppebillede eller et mødebord.

Det positive er, at nogen i det mindste prøver at fortælle noget.

Men det mest interessante er alle dem, der end ikke forsøger. Der er en stor gruppe af topchefer i organisationer og virksomheder som enten ikke ønsker, ikke orker eller ikke prioriterer at fortælle deres historie i det offentlige rum.

Lidt har også effekt

Jeg kan sagtens forstå dem. Det er krævende, det tager tid, og det kan virke meget grænseoverskridende at gå planken ud og sætte sig selv i spil som historiefortæller. Min pointe er dog, at det kan vise sig at være strategisk ekstremt vigtigt for den enkelte og for virksomheden at gøre det.

Jeg havde selv sat mig nogle fornuftige mål, da jeg for alvor tog springet med Rald & Co i begyndelsen af 2019. Jeg ville skrive en artikel om måneden, og jeg ville aktivt poste på LinkedIn mindst en gang om ugen. Når jeg nu gør resultatet op, så blev det til 5 artikler (inklusiv denne) og med lidt god vilje et post hver fjortende dag. Altså lidt langt fra den resultatkontrakt jeg havde indgået med mig selv, men det har alligevel virket. Ofte når jeg møder mennesker, jeg kender, så henviser de til mine aktiviteter på LinkedIn. ”Du har nok gang i butikken….” eller, ”Det ser ud til at gå godt i Rald & Co……”

Og ja, det går rigtig fornuftigt i Rald & Co. Jeg er meget tilfreds med mit første år. Jeg udvikler mig, trives og løser en række virkelig interessante opgaver for nogle gode kunder. Det er imidlertid ikke min pointe. Min pointe er, at fordi jeg bare skriver en lille smule om det i ny og næh, så er jeg allerede foran på point, når jeg møder folk. Jeg skal ikke trække historien op fra nul. Jeg skal ikke begynde en samtale med at overbevise folk om, at jeg er ok og min forretning kører.

Jeg kan bare gribe den venlige bemærkning og så lade dialogen udvikle sig.

Jeg tør vædde på, at Øjvind har oplevet det samme i det forgangne efterår. I stedet for at blive mødt af medlidende øjne og hvad-så-nu-du-spørgsmål, så er der garanteret blevet spurgt ind til hans køkkenombygning, artiklen og Per Michael, de nye planer med eget firma og meget andet.

Det handler om at tage styring på sin egen fortælling og så gøre den synlig.

Fire gode råd

Hvis du nu sidder tænker, det vil jeg egentlig gerne, men hvordan kommer jeg i gang, så følg disse fire råd:

LÆS: Vælg det sociale medie, du bedst kan lide og så brug ½ time på at læse artikler, posts, opdateringer m.m. Bid mærke i, hvad du synes, der virker godt og er interessant, og hvad du synes mere virker som unødig støj. Tag så en beslutning om, hvordan du selv vil fortælle din historie.

SKRIV: Find en god vinkel på det du arbejder med, det der optager dig. Noget der også kunne interessere og berige andre. Sæt dig ned og skriv. Lad være med at tænke for meget. Brug max en time på at skrive.

RING: Find en person i din omgangskreds, som kan være en god kritiker. Ring til personen og fortæl, hvad du gerne vil opnå, og send så det første råudkast til vedkommende. Hvis du er topchef, er der med garanti en dygtig medarbejder, der vil elske at hjælpe.

PRØV: Når du er 80-90 % tilfreds med dit indlæg så post, offentliggør, læg ud, send ind. Afsted med tankerne, og se hvad der sker. Får du respons? Hvem liker, kommenterer og deler? Mærk efter, om det føles rigtigt, eller om noget skal være anderledes, næste gang du vælger at fortælle. 

Hvis alle fire trin går godt, kan du læne dig tilfreds tilbage vel vidende, at du nu er i fuld gang med at tage styring på din egen fortælling. Men kun indtil næste uge, for da skal du i gang med at lægge en lille plan for, hvornår du vil skrive igen, hvor ofte og hvilke emner du vil tage op.

Tro på mig og se på Øjvind, det virker og er faktisk rigtig sjovt og givende både personligt og professionelt.

Godt nytår!

Kommunikation