For mig har penge altid betydet frihed. Fra jeg var helt lille, sparede jeg dem op i Skive Sparekasse. Jeg havde en Rasmus Klump sparegris og en bankbog af papir, som pengene blev sat ind på med jævne mellemrum.
Jeg sparede op til en flyvetur over Salling i et lille privatfly da jeg var 11 år gammel, jeg sparede op til at tage på højskole, jeg sparede op til en motorcykel, jeg sparede op til min første bolig og jeg sparede også bare op for at spare op. Men jeg købte aldrig en aktie. Eller det vil sige, da jeg var 19 år gammel, gik jeg ned i Danske Bank og købte nogle Novo Nordisk Aktier. Men ak og ve jeg solgte dem igen tre måneder senere og satte pengene tilbage på min opsparingskonto.
Hvorfor? Fordi jeg ikke vidste noget som helst om at investere, og fordi jeg var bange for at miste mine penge – miste min frihed. Suk!
Tre unge kvinder gør en stor forskel
I dag 40 år senere er jeg endelig kommet i gang med at investere mine sparepenge. Og det skyldes ene og alene, at de fantastiske unge kvinder bag Female Invest har lært mig de basale ting. Tak til Emma Due Bitz, Camilla Falkenberg og Anna-Sophie Hartvigsen !
Her hen over jul og nytår har jeg yderligere haft fornøjelsen af at læse deres nye bog: ”Girls Just Wanna Have Funds – a feminist guide to investing” . Og på baggrund af bogen har jeg afviklet en investeringsworkshop for mine to børn på 20 og 22. Det ligger mig voldsomt på sinde, at de får lært det, jeg ikke selv lærte da jeg var ung. Og at de stille og roligt begynder at investere små beløb i deres fremtid.
Forstå din økonomi og forstå investeringer
Bogen er bygget op i tre afdelinger. Første del handler om det helt grundlæggende i at forstå sin egen økonomi. Få lagt et budget og en plan for de penge man nu en gang har. 50/30/20 princippet bliver introduceret. Det gode råd er, at du skal indrette dig så 50% af dine penge går til nødvendige faste omkostninger, 30% til forbrug og fornøjelser og 20% til at investere i fremtidige dig. De 20% kan f.eks. være at afdrage på gæld, spare op til pension eller foretage investeringer i aktier. Det vigtigste er, at du forstår din økonomi, har dit eget personlige overblik og er i kontrol.
Anden del forklarer alt om det at investere. Hvad du kan investere i. Fordele og ulemper. Gængse begreber. De seks gyldne investeringsregler: 1. køb og bliv i markedet, 2. invester gradvist, 3. sørg for at sprede dine investeringer, 4. gør dit hjemmearbejde, 5. beslut dig for hvornår du vil sælge, 6. vær kritisk. Og endelig tre skridt til at gennemføre din første investering: Opret dig på en handelsplatform, overfør penge og køb.
Ja, sværere er det ikke. Og så alligevel er vi mange, der tager tilløb i flere år.
Tredje og sidste del handler om, hvordan du følger dine investeringer og hvordan du skal agere når markedet går op og ned.
Investering er magt
Når alt det her er sagt, så er bogen meget mere end en grundbog i investeringer. Bogen er også et usentimentalt feministisk opråb om at skabe en bedre og mere lige verden. Et kampskrift for alle verdens kvinder (mænd kan sagtens læse med) til, hvordan de skal tage skeen i egen hånd, få kontrol over deres økonomi og bruge den kontrol til at sikre deres egen frihed og skabe den verden, de ønsker at leve i.
En global bevægelse
Jeg er begejstret for bogen. Der er mange dage i løbet af et år, hvor jeg tænker: ”Er vi dog ikke nået længere med ligestillingen……….” og så er der dage som denne, hvor jeg fornemmer, at store forandringer er på vej. For Emma, Camilla og Anna-Sophie har fat i noget med deres bog og deres globale netværk for kvinder bygget op om Female Invest.
Bogen er udgivet på engelsk på @Penguin Random House og udkommer også på dansk hos Lindhardt og Ringhof. Første oplag er revet væk, de tre unge kvinder opretter nu kontor i London og snart lancerer de deres egen handelsplatform. De er på en mission. De vil lære andre kvinder (faktisk alle verdens kvinder) at investere. De vil afskaffe den store økonomiske ulighed, der er mellem kønnene over hele verden. Og de stopper ikke her. De vil også skabe en mere bæredygtig verden og lægger derfor stor vægt på, at man ikke bare investerer blindt, men investerer i det, man selv tror på skaber en bedre fremtid. Og så håber jeg personligt, at de tre med tiden selv bliver meget velhavende og i den grad opnår økonomisk magt.
Målrettet kommunikation
Det mest fascinerede ved Female Invest er deres evne til at kommunikere på en måde, så alle kan forstå økonomi og investeringer. De har længe exeleret i let forståelige morgenbriefs om verdens økonomiske gang, et utal af webinarer om investeringer og events med inspirerende oplæg fra andre kvinder. Og nu også udgivet denne bog i et sprog, i en stil og med et layout der i den grad appellerer til unge kvinder.
For en moden kvinde som mig, er meget af det basale om min egen økonomi old news. Men jeg er dybt fascineret af den målgruppeforståelse disse unge fintech iværksættere har. De har formået at tale direkte til min datter på 20 og vakt hendes kampgejst og trang til total økonomisk uafhængighed. Og, de har faktisk også fanget min søns opmærksomhed.
For mig personligt er min Rasmus Klump bankbog for længst erstattet af diverse konti på forskellige handelsplatforme. Jeg investerer løbende mindre beløb, når jeg har lidt overskud på kontoen, og jeg følger markedets op og nedture og udsvingene i mine egne investeringer med sindsro.
Min datter har døbt det ”Feminisme i fast form” – jeg synes det er et fremragende udtryk.